Mikä on mikrobi?

Mikä on mikrobi?

Mikrobit tai mikro-organismit ovat eläviä organismeja, joita ei näe paljaalla silmällä. Ne ovat välttämättömiä, jotta maan päällä voisi olla elämää. Osa niistä on ihmiselle hyödyllisiä, mutta osa voi olla myös vaarallisia (tartuntataudit, ruokamyrkytykset).

Bakteerit

microbios

Mikä on bakteeri?

Bakteerit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka kykenevät lisääntymään itsenäisesti solujakautumisen kautta.

Kaikki bakteerit eivät ole vaarallisia. On olemassa hyviä, ihmiselle välttämättömiä bakteereita, kuten esim. ruoansulatuskanavan bakteerit, jotka auttavat ruoansulatuksessa tuottamalla K-vitamiinia, jne. On myös bakteereita, joita käytetään maatalouden elintarviketuotannossa veden käsittelyyn, kun valmistettaan jugurttia ja juustoa, ja niitä käytetään myös lääkkeiden teollisessa tuotannossa. Mutta on olemassa myös haitallisia bakteereita, joita kutsutaan patogeenisiksi ja ne voivat aiheuttaa tulehduksia ja sairauksia. Lasketaan, että 5000 bakteerilajin joukosta noin sata olisi patogeenisiä.

Missä bakteereita on?

Bakteereita on vedessä, maaperässä, kasveissa, ilmassa, ravinnossa, jopa meidän käsissämme…bakteereita on kaikkialla. Niitä on valtavasti, on laskettu, että ihmisessä on 10 kertaa enemmän bakteerisoluja kuin ihmisen omia soluja

Kodissa bakteerit kasvavat mielellään lämpimissä ja kosteissa paikoissa ja paikoissa, joissa käydään eniten. Niitä on erityisesti vessoissa, kylpyhuoneessa, keittiössä sekä tavaroiden pinnoilla (katkaisimet, näppäimistöt, puhelimet, jne.), niitä on jopa vaatteissa.

On syytä suhtautua varauksella yleisiä uskomuksia kohtaan: jotkut bakteerit, kuten listeria, voivat kasvaa hyvinkin kylmässä lämpötilassa, kuten jääkaapissa.

mano_puerta_microbios

Tavallisimmat sairaudet

  • Ruoansulatuskanavan tulehdus
  • Aivokalvon tulehdus
  • Silmätulehdus
  • Hammaskaries
  • Ruokamyrkytykset (salmonella, listeria...)
  • Virtsatietulehdukset
  • Ihon tulehdukset (kynsivallintulehdus, paiseet...)
  • Korva-, nenä- ja kurkkutaudit (keuhkoputkentulehdus, korvatulehdus, angiina...)

Miten bakteereilta voi suojautua?

On mahdollista rajoittaa kontakteja bakteereiden kanssa hyvin yksinkertaisten toimien avulla:
  • Pestä kädet saippualla tai käsidesillä vessassa käymisen jälkeen, ennen ruokaa ja kun on koskenut tavaroihin (erityisesti julkisissa tiloissa).
  • Puhdistaa ja desinfioida pinnat, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.
  • Kypsentää ruoka kunnollisesti.
  • Puhdistaa ja desinfioida kodin epähygieenisimmät pinnat.

Sienet

Mikä on sieni?

Sienet ovat mikro-organismeja, jotka liikkuvat hyvin vähän tai ei ollenkaan. Ne koostuvat tumallisista soluista, jotka muodostavat suuria rihmastoja. Sieniä on hyvin erilaisia, kuten homesieni tai hiivat

Sieniä käytetään hyvin paljon elintarviketeollisuudessa, bioteknologiassa, erityisesti käymisessä, entsyymien ja antimikrobien tuotannossa, vihreässä teknologiassa ja saasteiden vähentämisessä, koska niillä on kyky poistaa myrkkyjä ympäristöstämme (vedestä, ilmasta, maasta).

Hiivoja (yksisoluiset sienet) käytetään erityisesti viinin, oluen, leivän ja antibioottien tuotannossa.

Sienet voivat kuitenkin aiheuttaa joitain sairauksia.

Fungi
fungi_manos_fruta

Missä niitä on?

Sienet käyttävät ravinnokseen orgaanisia materiaaleja tai ne elävät loisina toisissa organismeissa. Niitä voi olla esimerkiksi iholla, kynsissä ja ruoassa (hedelmät, vihannekset, jne.). Sienten itiöitä on myös ilmassa, ja ne voivat aiheuttaa hengitystieinfektioita. Homesieni esiintyy yleensä kosteissa paikoissa, joihin ei osu auringon valo, kuten kylpyhuoneessa ja keittiössä.

Yleisimmät sairaudet

  • Aspergilloosi, homesienen aiheuttama tulehdus, joista yleisin on bronkopulmonaalinen aspergilloosi, joka aiheuttaa yskää ja hengitysvaikeuksia.
  • Genitaalien mykoosi, eli sienitauti.
  • Kynsisieni, jalkasieni.
  • Afta-näppylä suussa, yleinen imeväisillä.

Miten suojautua?

On monia tapoja suojautua, riippuen mistä sienestä on kysymys.
  • Heittää pois pilaantuneet elintarvikkeet ja pestä hedelmät ja vihannekset.
  • Puhdistaa ja desinfioida jääkaappi.
  • Pestä käsiä usein.
  • Tuulettaa koti päivittäin.
  • Puhdistaa ja desinfioida kosteat tilat ja paikat, joihin helposti kertyy vettä (kaakeleiden välit, kraanan vierustat, jne.)
  • Desinfioida vaatteet, erityisesti alusvaatteet, urheiluvaatteet ja liinavaatteet.
  • Käyttää hengittäviä kenkiä ja/ tai desinfioida kengät.

Virukset

virus

Mikä on virus?

Viruksia on eniten kaikista mikrobeista. Maapallolla on niitä n. 1032. 

Toisin kuin bakteeri, virus ei ole elävä organismi eikä pysty lisääntymään itsenäisesti. Sen täytyy päästä tunkeutumaan elävään soluun voidakseen lisääntyä ja levitä koko elimistöön.

Missä niitä on?

Viruksia on sairastuneen ihmisen solujen sisällä. Yleisesti niitä voi olla:
  • Sairastuneessa ihmisessä (sylki, kädet, jne.). Kun on kyse tarttuvista viruksista, kuten influenssasta, suositellaan, mahdollisuuksien mukaan, välttämään sairastuneen koskettamista tartuntariskin rajoittamiseksi.
  • Esineissä ja pinnoilla, joissa ne voivat elää riittävän kauan, että niiden kautta voi saada tartunnan. Näin käy esimerkiksi, jos koskemme esineisiin, joihin sairastunut on koskenut (ovenkahvat, katkaisimet, näppäimistöt, jne.).
  • Ilmassa,, jos esim. sairastunut yskii tai aivastelee toisen ihmisen lähellä, hän levittää ilmaan viruksia, jotka toinen voi hengittää sisään hengitysilman mukana.
04_virus_mano

Yleisiä virusten aiheuttamia sairauksia

  • Influenssa
  • Vilustuminen
  • Tuhkarokko
  • Vesirokko
  • Mononukleoosi (pusutauti)
  • Herpes
  • HIV
  • Isorokko
  • Hepatiitti

Miten suojautua viruksilta?

Tartuntatavat vaihtelevat eri viruksilla. On kuitenkin yleisiä ohjeita, joiden avulla voidaan ehkäistä niiden leviämistä:
  • Käyttää paperinenäliinoja ja heittää ne pois systemaattisesti.
  • Pestä kädet saippualla tai käsidesillä käytön jälkeen.
  • Peittää suu ja nenä yskiessä ja aivastaessa.
  • Pestä kädet vessassa käynnin jälkeen.
  • Pestä ja desinfioida säännöllisesti vaatteet, pinnat ja esineet, joihin sairastunut on koskenut.
  • Välttää silmien, nenän ja suun koskemista. Niiden kautta virus pääsee elimistöön.

Esimerkkejä haitallisista mikrobeista:

Luokka Laji Oireet/ sairaudet

Bakteerit

Escherichia coli Ruoansulatuskanavan tulehdus (ripuli, oksentelu, vatsakipu, kuume)
Bakteerit Salmonella Salmonelloosi (ripuli, oksentelu, vatsakipu, kuume)
Bakteerit Listeria Listeriosis (ripuli, oksentelu, vatsakipu, kuume)
Bakteerit Stafylokokki (tai SARM) Angiina, ihon tulehdukset, haavojen tulehtuminen, ruoansulatuskanavan tulehdus
Bakteerit Pseudomonas Virtsatieinfektiot, ihon tulehdukset, keuhkoinfektiot, silmätulehdukset, korvatulehdukset... Jos tartunta on peräisin elintarvikkeista: ripuli, vatsan kouristukset, nestehukka, vatsan kouristukset, nestehukka, syanoosi…
Bakteerit Legionella Keuhkoinfektiosta aiheutunut sepsis

Virukset

Influenssavirus Flunssa
Virukset Herpes simplex Näpyt, herpes, vesirokko
Virukset Rotavirus Ruoansulatuskanavan tulehdus
Virukset Rhinovirus Vilustuminen, keuhkoputken tulehdus, keuhkokuume ja muut hengityselinten hyvänlaatuiset sairaudet.
Virukset Poliovirus Polio (kuume, väsymys, päänsärky, oksentelu, niskajäykkyys ja kipu raajoissa)
Virukset Adenovirus Nielutulehdus, angiina, silmätulehdus, keuhkoputken tulehdus, keuhkokuume
Virukset RS-virus Pienten keuhkoputkien tulehdus, vilustuminen

Sienet

Candida albicans ja muut sienet Keuhkojen ja ihon sienitulehdukset (esim. afta), mykoosi
Sienet Trichopyton Jalkasieni
Sienet Aspergillus niger tai brasilensis Homesienet kodissa, tulehduskipu keuhkoputkissa ja keuhkoissa