Kuinka desinfioin työtilan ja elektroniset laitteet?

On tärkeää puhdistaa ja desinfioida työtilat päivittäin taudinaiheuttajien, bakteerien ja virusten eliminoimiseksi pinnoilta ja esineistä, joihin ne ovat voineet jäädä pesiytymään – erityisesti jos jaamme tilat toisten ihmisten kanssa.Samoin tulee myös desinfioida elektroniset laitteet, joita koskettelemme eniten, kuten kännykät, tabletit, tietokoneet…

Vaikka emme jakaisikaan työtiloja muiden perheenjäsenten kanssa, on suositeltavaa luoda elektronisten laitteiden puhdistus- ja desinfiointirutiini, koska niihin taudinaiheuttajat helposti kerääntyvät kodeissa.

Ohjeet työtilan ja elektronisten laitteiden puhdistamiseksi ja desinfioimiseksi

Työtilan puhdistamisessa ja desinfioinnissa suositellaan käytettäväksi mikrokuituliinaa ja desinfiointiainetta, joka ei sisällä valkaisuainetta – älä käytä kloriittia, ja vältä karheiden sienien käyttöä, etteivät pinnat naarmuuntuisi.

Ennen puhdistustalaitteet tulee sammuttaa ja irrottaa virtalähteestä, myös irrotettavat paristot ja akut tulee poistaa, ja odottaa muutama minuutti, että ne jäähtyvät. Jos tarvitset neuvoa jonkun laitteen puhdistamisessa, voit katsoa valmistajan ohjekirjasta.

Kuinka työtilan pinnat, esineet ja laitteet tulee desinfioida:

  • Työpöytä: Pyyhi pöytä puhtaalla rätillä ja desinfiointiaineella, kuten SANYTOL Monikäyttöinen Puhdistus- Ja Desinfiointiaine -suihkeella. Ruiskuta suoraan pinnalle 20cm etäisyydeltä ja pyyhi puhtaalla kostealla rätillä.
  • Kännykkä ja tabletti: Tiesitkö, että älypuhelimeen voi kertyä jopa 30 kertaa enemmän bakteereita kuin vessanpöntön kanteen? Sen takia on hyvin tärkeää, että desinfioimme sen päivittäin kostealla rätillä ja desinfiointiaineella. Suihkuta desinfiointiainetta puhtaaseen rättiin, älä koskaan suoraan laitteeseen. Voit käyttää myös desinfioivaa kosteuspyyhettä, kuten SANYTOL Monikäyttöinen Desinfiointipyyhe – Eukalyptus.
  • Varo, ettei nestettä pääse sisään puhelimen aukoista, esim. kuulokkeiden, laturin tai kovaäänisen aukosta. Puhelimen kameran linssi on parasta puhdistaa erityisellä mikrokuituisella linssinpuhdistusliinalla. Puhelimen ja tabletin kotelon tai kuoren voi puhdistaa kosteuspyyhkeellä tai vedellä ja saippualla.
    Ennaltaehkäisevänä keinona kannattaa välttää puhelimen ja tabletin viemistä vessaan tai kylpyhuoneeseen, pestäkädet ennen laitteen ottamista käteen tai käyttää äänikäskyjä niin että voit välttää ruudun jatkuvaa koskettelua.
  • Tietokone: Sinun tulee puhdistaa ja desinfioida alueet, joihin kosket eniten, kuten esimerkiksi käynnistysnappula. Varo liitäntäaukkoja, esim. USB-aukkoa.
    • Näppäimistö: Näppäinten välisen alueen voi puhdistaa desinfiointiaineeseen kostutetulla hammasharjalla. Näppäinten pinnan puhdistamiseen suosittelemme pyyhkimistä kostealla rätillä tai desinfioivalla kosteuspyyhkeellä.
    • Hiiri: Kiinnitä eniten huomiota alueeseen, johon käsi ja sormet koskevat. Jos käytät mattoa hiiren alla, sekin on syytä puhdistaa desinfiointiaineella.
    • Näyttö: Puhdista tietokoneen näytön ulkoreuna ja nappulat. Itse näyttö on syytä puhdistaa kuivalla rätillä, johon on lisätty näytön materiaaliin sopivaa puhdistusainetta.
  • Kuulokkeet: Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeilla töitä tehdessäsi, myös ne on tärkeä desinfioida. Käytä mikrokuituliinaa, johon on lisätty desinfioimisainetta. Puhdista nappikuulokkeista vain ulkoinen osa ja poista verkkoon kertynyt lika hammasharjalla.
  • USB-laitteet (muistitikut, kovalevyt) ja laturit: pyyhi kostealla rätillä varoen koskemasta metalliosiin.
  • Toimintarannekkeet ja älykellot: Jos ne ovat vedenkestäviä, voit pestä ne vedellä ja saippualla.

Samoin myös ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, muista pestä kädet vedellä ja saippualla tai käsidesigeelillä sen jälkeen, kun olet puhdistanut ja desinfioinut työtilan ja kannettavat laitteet.

Kuinka voimme parantaa etätyörutiineitamme?

Työtilan puhtaanapidon ja desinfioimisen lisäksi on välttämätöntä pitää se myös hyvässä järjestyksessä ja organisoida myös oma työskentelymme ollaksemme tehokkaampia ja voidaksemme vähentää stressiä. Jos et ole tottunut tekemään töitä kotona etkä tiedä, mistä alkaa, annamme sinulle joitain vinkkejä, miten voit tehdä työpäivistäsi mielekkäämpiä.

  • Suunnittele aikataulusi: päätä työpäivän alku- ja päättymisaika, samoin tauot, niin että voit pitää keskittymisen ja tuottavuuden korkealla tasolla. Jos mahdollista, koita sovittaa aikataulusi perheen rytmiin.
  • Pukeudu joka aamu: pidä kiinni tavasta pukeutua ja peseytyä ennen kuin alat tekemään töitä.
  • Ota työkäyttöön sopiva tila: jos mahdollista, käytä erillistä huonetta, jossa on sopiva valaistus ja mukava tuoli. Työpöydän tulee olla riittävän suuri ja siinä tulee olla työhön tarvittavat materiaalit.
  • Pidä yhteyttä työtovereihisi päivittäin.