Elintarvikkeiden ristitartunta: mikä se on ja kuinka sen voi estää

Keittiö on yksi niistä kodin paikkoista, johon kertyy eniten bakteereita. Vaikkemme näe niitä ensi vilkaisulla, keittiössä piilee mikroskooppisia riskejä, joita emme tiedosta ja ne voivat päätyä heikentämään ravintomme hygieniatasoa ja jopa sairastuttaa meidät. Tästä syystä on tärkeää, että kodissamme on hyvät siivoustuotteet keittiön puhdistamista varten.

Joissain kodissamme olevissa elintarvikkeissa voi kasvaa bakteereita kuten E. coli, salmonella, listeria ja kampylobakteeri, joten meidän tulee olla tarkkoina elintarvikkeiden säilytyksessä ja käsittelyssä voidaksemme välttää ristitartunnat.

Yksi esimerkki tavallisimmista ristitartunnoista kotona on se, että käytämme ensin leikkuulautaa broilerin paloitteluun ja sen jälkeen leikkaamme saman leikkuulaudan päällä tomaattia. Koska broileri kypsennetään, se ei ole ongelma, koska kypsentäminen tuhoaa mahdolliset bakteerit, mutta tomaatin syömme raakana salaatissa ja sen kautta meillä on vaarana saada ruoansulatukseemme leikkuulaudasta tarttuneita bakteereita.

Annamme 8 neuvoa, jotka auttavat sinua välttämään ristitartunnat:

  1. Kuumenna ruoka yli 70 asteen lämpötilaan. Keittäminen tappaa lähes kaikki terveydellemme vaaralliset mikro-organismit. Eli jos kuumennat ruokasi yli 70 asteen lämpötilaan, tarttumisongelmaa ei ole.
  2. Säilytä elintarvikkeet turvallisessa lämpötilassa. Ei ole suositeltavaa jättää valmista ruokaa huoneen lämpöön yli kahdeksi tunniksi, koska bakteerit kasvavat 5-60 asteen lämmössä. Ruoka tulee nauttia mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen tai laittaa se jääkaappiin. Tästä syystä ei myöskään suositella pakasteiden sulattamista huoneen lämmössä.
  3. Säilytä elintarvikkeet toisistaan erillään ilmatiiviissä rasioissa niin etteivät ne joudu kosketuksiin keskenään.
  4. Pese kädet aina ennen ruoanlaittoa ja sen jälkeen, kun olet käsitellyt raakoja elintarvikkeita tai kun vaihdat elintarvikkeesta toiseen, olipa se raaka tai kypsennetty.
  5. Käytä ensiluokkaisia raaka-aineita. Laadukkaiden tuotteiden valmistaminen ja niiden nauttiminen heti valmistuksen jälkeen ennaltaehkäisee ristitartuntojen aiheuttamia sairauksia.
  6. Pidä raa´at ja kypsennetyt elintarvikkeet toisistaan erillään. Älä unohda desinfioida leikkuulautaa joka kerta sen jälkeen, kun olet käsitellyt sen päällä raakoja elintarvikkeita.
  7. Kiinnitä huomiota tiskialtaaseen: se on toinen paikka, jossa ristitartunnat ovat mahdollisia. Jos pesemme tiskialtaassa raakoja elintarvikkeita tai jos jätämme ne sinne likoamaan sen jälkeen, kun olemme ensin käsitelleet siinä muita elintarvikkeita, syntyy suurempi tartunnan riski. Tästä syystä on tärkeää desinfioida tiskiallas ennen kuin liottaa siinä elintarvikkeita. Voit käyttää SANYTOL Monikäyttöinen Puhdistus- Ja Desinfiointiaine -suihketta ja huuhdella tiskialtaan vedellä sen jälkeen.
  8. Desinfioi keittiö säännöllisesti. Sanytol -suihkeet ovat ihanteellisia tuotteita keittiön desinfioimista varten. Niiden avulla voit desinfioida keittiösi perinpohjaisesti ja eliminoida 99,9% mikrobeista. Voit poistaa keittiössä yleisimmin pesivät bakteerit ja sinne kertyneen rasvan samalla kertaa. Jos pinta tulee olemaan suorassa kontaktissa elintarvikkeiden kanssa riittää, kun huuhtelet pesuaineen pois käsittelyn jälkeen. Paikoissa, joihin rasva on tarttunut tiukasti kiinni, suosittelemme käytettäväksi SANYTOL Puhdistus- Ja Desinfiointiaine Keittiö koska siinä on enemmän rasvanpoistotehoa.