Kuinka desinfioida keittiö oikeaoppisesti?

Keittiö on paikka, joka vaatii perusteellista siivoamista, koska siellä käsitellään, valmistetaan ja säilytetään elintarvikkeita, ja sinne kertyy myös höyryä, kosteutta ja lämpöä.

Kaikki nämä tekijät tekevät keittiöstä paikan, jossa bakteerit ja pieneliöt kasvavat helposti.

Mihin meidän tulee kiinnittää erityistä huomiota siivotessamme?

Rätit ja astianpesusienet, joilla pestään astioita ja keittiötasoja, ovat itse asiassa elementtejä, joihin kertyy eniten mikrobeja. Jos emme desinfioi niitä asianmukaisesti käyttökertojen välillä, niistä voi tulla mikrobien kasvualustoja. Astianpesusienten ja rättien haju johtuu nimenomaan niissä asustavista bakteereista.

Leikkuulaudat ovat merkittäviä bakteeripesäkkeitä. Ne täytyy pestä kunnollisesti sen jälkeen, kun niiden päällä on leikattu raakaa lihaa, niin että voidaan välttää ristitartunnat. Ihanteellista olisi käyttää omia leikkuulautoja eri elintarvikkeille: yksi lihalle, toinen vihanneksille… ja erotella myös tuoreet ja kypsennetyt elintarvikkeet.

Voimme hyödyntää keittiön siivouksessa mikrobiologi Charles Gerban desinfiointiohjelmaa, jossa erotellaan likaisemmat alueet, jotka tulee desinfioida päivittäin ja alueet, jotka voidaan desinfioida harvemmin.

 • Desinfioitava päivittäin:
  • Rätit, pesusienet ja pyyhkeet
  • Leikkuulauta
  • Tiskiallas ja viemäri
 • Desinfioitava kolme kertaa viikossa:
  • Työtaso
 • Desinfioitava kerran viikossa:
  • Keittiön lattia

Kodinkoneet tulee huomioida, erityisesti jos ne ovat suoraan kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa, kuten jääkaappi. Meidän ei tule kuitenkaan unohtaa myöskään pieniä kodinkoneita, kuten kahvinkeitin, jonka vesisäiliön kosteus ja pimeys luovat hyvät olosuhteet bakteerien ja sienten kasvulle.

Keittiön kunnolliseen puhdistukseen ja desinfiointiin nopeasti ja turvallisesti ei riitä pelkkä vesi ja pesuaine, koska niiden avulla ei saada eliminoitua kaikkia mikrobeja. Sanytol keittiön puhdistus- ja desinfiointisuihke helpottaa siivoamista koska se auttaa sinua poistamaan rasvan ja lian vaivatta ja samalla desinfioimaan perinpohjaisesti. Se ei sisällä kloorivalkaisua eikä vahingoita pintoja ja eliminoi 99,9% mikrobeista kuten listeria, salmonella ja E. coli, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatuselinten sairauksia.