Kuinka jääkaappi pestään

Jääkaapit voivat olla hyvin epähygieenisiä siellä säilytettävien raakojen elintarvikkeiden sisältämien bakteereiden takia, vaikka emme sitä näkisikään. Kaikkein tavallisimpia ovat listeria, pseudomonas aeruginosa ja enterobakteerit, joita löytyy n. 5% jääkaapeista.

Jääkaapin laatikoissa ja kumieristeissä voi lisäksi esiintyä homesientä. Niinpä onkin hyvin tärkeää pitää jääkaappi aina puhtaana ja desinfioituna (puhdista se ainakin joka kolmas kuukausi) niin että voidaan vähentää näiden bakteereiden esiintymistä ja ehkäistä niiden siirtyminen ruokiin ja sitä kautta meidän kehoomme. Säännöllinen desinfiointi vähentää myös jääkaapin pahaa hajua.

Jääkaapin pesemisen 8 vaihetta

  1. Ota töpseli irti seinästä. Jääkaapin ovea tulee pitää auki sillä aikaa,kun pesemme sitä ja jos jääkaappi on koko ajan päällä, sähköä kuluu tarpeettomasti.
  2. Ota elintarvikkeet pois jääkaapista. Jääkaapin pesu kannattaa tehdä silloin kun jääkaapissa on mahdollisimman vähän ruokaa. Tyhjennä jääkaappi niin että voit pestä hyvin koko sisätilan koskematta elintarvikkeisiin.
  3. Poista hyllyt. Ota pois kaikki irrotettavat osat jääkaapin sisältä niin että saat siivottua hyvin jääkaapin joka nurkan.
  4. Käytä SANYTOL Monikäyttöinen Puhdistus- Ja Desinfiointiaine -suihketta ja suihkuta sitä suoraan jääkaapin seiniin. On tärkeä ulottua jääkaapin jokaiseen nurkkaan ja suihkuttaa desinfiointiainetta myös oveen ja kumieristyksiin. Levitä puhtaalla kostealla rätillä, anna vaikuttaa n. 15 min. ja huuhtele sen jälkeen. Tämä tuote desinfioi ilman kloorivalkaisua, joten se on ihanteellinen pinnoille, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa.
  1. Suihkuta Sanytol Desinfiointi- ja puhdistusainetta myös hyllyihin ja toista sama prosessi. Varmista, että saat poistettua aineen hyvin joko puhtaalla, kostealla rätillä taihuuhdellen vedellä kraanan alla.
  2. Pese oven tiivisteet. Älä unohda pestä jääkaapin oven tiivisteitä huolellisesti, koska niihin kertyy eniten likaa ja niihin voi kasvaa myös homesientä jatkuvassa kosteudessa. Pese tiivisteet huolellisesta ja käytä tarvittaessa apuna hammasharjaa, niin että saat puhdistettua myös hankalimmat nurkat.
  3. Puhdista ulkopinnat. Jääkaapin ei tule olla puhdas vain sisäpuolelta vaan myös ulkoa. Desinfioi myös ovenkahva tai kohta, josta jääkaappi avataan. On tärkeää, että peset huolellisesti jääkaapin takaosan, koska sinne kertynyt lika rasittaa jääkaappia ja voi heikentää sen toimintaa.
  4. Laita hyllyt paikoilleen. Kun olet desinfioinut koko jääkaapin, voit laittaa hyllyt paikoilleen ja elintarvikkeet takaisin jääkaappiin.

Näiden yksinkertaisten vaiheiden avulla pystyt pesemään jääkaappisi ja voit pitää sen puhtaana ja desinfioituna, ja tällä tavoin voit suojella ruokasi mikro-organismeilta, joita jääkaappiin voi ilmestyä toisista elintarvikkeista.